Debreceni álom –modern otthonra vágyó albérlőknek II.

Munkafolyamat

A válaszfalak elbontásával, a padlóburkolat felszedésével és a régi fürdőszoba felszámolásával megnyílt a tér a lakásban. Ez az újonnan nyert, nagyobb térbeli egység fogadja a lakásba érkezőket (ugyanis ide nyílik a bejárati ajtó), ezért rendkívül fontos volt, hogy itt megteremtsük a tágasság érzetét, hiszen ez alapvetően meghatározza a hazaérkezés és az otthonlét hangulatát. Egyúttal utat nyitottunk a helyiség egyetlen ablakából érkező külső és természetes fény előtt, ami így szabadon áradhat az egységes belső légtérben, otthonosságot és derűt teremtve. A lakás kis alapterülete miatt ez szintén elengedhetetlen lépés volt. Ebben a helyiségben alakítottuk ki a munkasarkot (közepes méretű íróasztallal) és az étkezőt (négy fő számára kényelmes ülőhellyel), valamint itt épült fel a letisztult és praktikus konyha is (kényelmes munkapulttal és rejtett hűtőszekrénnyel). Ez tehát a lakás egyik multifunkciós közösségi tere lett, amely kiváló helyszíne lehet otthon végzett munkának, tanulásnak, főzésnek, családi és társasági összejöveteleknek. Innen léphetünk be a fürdőszobába (amely a régi konyha helyén született újjá és amelyben az illemhely is található), és innen nyílik a szoba ajtaja is. Mivel a szoba nagy alapterülete lehetővé tette, középen egy pajtaajtó segítségével két részre osztottuk a teret: így jött létre az egymástól könnyen elkülöníthető, de akár egybe is nyitható nappali és háló. A hálóban egy kényelmes franciaágy, éjjeliszekrények és egy duplaoszlopos komód is elfért, méghozzá úgy, hogy közöttük kényelmes maradt a közlekedés ill. könnyen megközelíthetővé vált az új ajtókkal és belső polcrendszerrel felfrissített beépített szekrény is, amely a lakás tárolókapacitásának egyik fontos bázisa. A nappalit kevés bútorral rendeztük be: mindössze egy kényelmes kanapé, két darab kisméretű dohányzóasztal és egy tárolóegységként is szolgáló tévészekrény kapott itt helyet. A bútorok kis száma azonban nem csökkentette, hanem épp ellenkezőleg, növelte a szoba használhatóságát és emelte a belső tér harmóniáját.

Végeredmény

Miután minden a helyére került, apró, ám annál fontosabb kiegészítőkkel szereltük fel a lakást. A minimalista design jegyében kis polcok kerültek a fehér falfelületekre, gömb alakú, látványos világítótesteket választottunk, és az egész lakás színvilágához illő fekete-fehér, nonfiguratív festéssel tettük izgalmasabbá az étkezőt. A bútorok és egyéb lakberendezési tárgyak (így például a térélményt befolyásoló tükrök, a barátságosabb hangulat érdekében elhelyezett műnövények vagy akár a visszafogott küllemű elektromos fűtőtestek) szintén a letisztult egyszerűség és az esztétikus praktikum igényeinek megfelelően lettek kiválasztva. A korábbi kamra ajtóval zárható területe lehetővé tette, hogy az elektromos vízmelegítőt és a mosógépet is elrejtsük, ezáltal a szükségszerűen beépítendő, ám kevésbé esztétikus elemek nem zavarják meg a lakás stílusát és a belső harmóniát. A faerezetű padló és a konyhapult nyers fahatású bútorlapja pedig melegebbé tette a (belső terek világosságának biztosítása miatt) fehérre festett helyiségeket. Végeredményben egy rendkívül jól használható, hangulatában friss, üde és korszerű otthont sikerült létrehoznunk, amely pillanatok alatt be is vonzotta lelkes bérlőit, vagyis az új lakás első lakóit.

Kapcsolódó bejegyzések

Salt Your Home közösség

Csatlakozz a Salt Your Home közösséghez és értesülj elsőként a legújabb lakberendezési és design hírekről, tippekről, tanácsokról és alakítsuk otthonodat és életstílusodat együtt!