Debreceni álom –modern otthonra vágyó albérlőknek I.

Eddigi megbízásaim között viszonylag ritkán fordult elő, hogy a megbízók nem saját maguk számára, hanem egy kiadásra szánt lakásból szeretnének igényes, modern otthont varázsolni a leendő albérlők számára. Emiatt különösen izgalmas volt a feladat, mert a megoldásoknak egyszerre kellett tükröznie a tulajdonosok ízlését és finoman beleképzelni a leendő, de még ismeretlen lakók lehetséges vágyait.

Feladat

A lakás kezdeti állapotában az előtte-utána fotók tökéletes modelljének ígérkezett, ugyanis szinte minden elemében a hatvan évvel ezelőtti építés emlékeit őrizte, méghozzá szinte érintetlenül. Hat évtized alatt mindössze néhány festés, a kültéri nyílászárók megújulása és a szoba falán megjelenő klíma jelezte az idő múlását – és természetesen a beltéri amortizáció. Ami azonban jól mutat és látványos kontrasztot képez a felújítás végeztével összeállítható előtte-utána fotókon, az nagy kihívás elé állítja a munka elején álló szakembereket.

Kihívások

A felújítás elsőrendű célja az volt, hogy a lakás könnyen és megfelelő áron találhassa meg igényes és modern otthonra vágyó albérlőit. Így tehát teljeskörű átalakításra volt szükség, amely még a válaszfalak vonalaira és a helyiségek elrendezésére is kiterjedt. A hatvanas évekből származó burkolatoknak, szanitereknek és az összes többi retro részletnek mennie kellett, ezáltal szükségessé vált, hogy a teljes belső teret újragondoljuk. A nagy feladat azonban nagy lehetőség is: a támfalak és a ház strangja által korlátozott, viszonylag kis alapterületen kialakuló “játéktéren” belül szabadon megálmodhattuk az új lakást. Képzeletünknek csupán az szabott határt, hogy a tulajdonos költséghatékony megoldásokat várt el tőlünk, egyúttal nem kívánt rossz minőségű anyagokat beépíteni. Ebből fakadóan kreatív képzeletünkkel belsőépítészeti és lakberendezési kötéltáncot kellett járnunk.

Kezdet

Az álmok és a valóság között hosszú út vezet. Sőt néha vissza kell ülni a tervezőasztalhoz is, hogy ismét felvehessük a kiindulópont perspektíváját, melyből új utakat is felfedezhetünk. Ezúttal erre volt szükség, ugyanis az első tervek elkészülte után derült ki, hogy a szoba falát nem mozgathatjuk, hiszen az tartófal. Ez az eset jól példázza a lakásfelújítások egyik alapelvének fontosságát: a legjobb ötletek csak akkor születhetnek meg és válhatnak valóra, ha előzetesen minden részletre kiterjedően feltérképezzük az épület (és ezen belül saját lakóegységünk) jellemzőit. Mivel ez a fontos alapelv esetünkben (külső körülmények miatt) csak a tervezés után érvényesült, ismét szabadjára kellett eresztenünk képzeletünket. Azonban a tiszta lap minden alkalommal inspirálóan hat, a lehetőség újra és újra felébreszti az alkotó erőt, kreativitásunk pedig sohasem kér pihenőt: a második terv alapján elkezdődött a megvalósítás.

A következő blogbejegyzésben bemutatom, milyen munkafolyamatok zajlottak és hogy érkeztünk el egy hangulatában friss, üde és korszerű otthon létrehozásához, mely a tulajdonosok legnagyobb örömére pillanatok alatt be is vonzotta lelkes bérlőit, vagyis az új lakás első lakóit. Következő bejegyzés »

Kapcsolódó bejegyzések

Salt Your Home közösség

Csatlakozz a Salt Your Home közösséghez és értesülj elsőként a legújabb lakberendezési és design hírekről, tippekről, tanácsokról és alakítsuk otthonodat és életstílusodat együtt!