Debrecen

Mi volt a feladat?

A lakás kezdeti állapotában az előtte-utána fotók tökéletes modelljének ígérkezett, ugyanis szinte minden elemében a hatvan évvel ezelőtti építés emlékeit őrizte, méghozzá szinte érintetlenül. Hat évtized alatt mindössze néhány festés, a kültéri nyílászárók megújulása és a szoba falán megjelenő klíma jelezte az idő múlását – és természetesen a beltéri amortizáció. Ami azonban jól mutat és látványos kontrasztot képez a felújítás végeztével összeállítható előtte-utána fotókon, az nagy kihívás elé állítja a munka elején álló szakembereket.

Kihívások

A felújítás elsőrendű célja az volt, hogy a lakás könnyen és megfelelő áron találhassa meg igényes és modern otthonra vágyó albérlőit. Így tehát teljeskörű átalakításra volt szükség, amely még a válaszfalak vonalaira és a helyiségek elrendezésére is kiterjedt. A hatvanas évekből származó burkolatoknak, szanitereknek és az összes többi retro részletnek mennie kellett, ezáltal szükségessé vált, hogy a teljes belső teret újragondoljuk. A nagy feladat azonban nagy lehetőség is: a támfalak és a ház strangja által korlátozott, viszonylag kis alapterületen kialakuló “játéktéren” belül szabadon megálmodhattuk az új lakást. Képzeletünknek csupán az szabott határt, hogy a tulajdonos költséghatékony megoldásokat várt el tőlünk, egyúttal nem kívánt rossz minőségű anyagokat beépíteni. Ebből fakadóan kreatív képzeletünkkel belsőépítészeti és lakberendezési kötéltáncot kellett járnunk.

Kezdet

Az álmok és a valóság között hosszú út vezet. Sőt néha vissza kell ülni a tervezőasztalhoz is, hogy ismét felvehessük a kiindulópont perspektíváját, melyből új utakat is felfedezhetünk. Ezúttal erre volt szükség, ugyanis az első tervek elkészülte után derült ki, hogy a szoba falát nem mozgathatjuk, hiszen az tartófal. Ez az eset jól példázza a lakásfelújítások egyik alapelvének fontosságát: a legjobb ötletek csak akkor születhetnek meg és válhatnak valóra, ha előzetesen minden részletre kiterjedően feltérképezzük az épület (és ezen belül saját lakóegységünk) jellemzőit. Mivel ez a fontos alapelv esetünkben (külső körülmények miatt) csak a tervezés után érvényesült, ismét szabadjára kellett eresztenünk képzeletünket. Azonban a tiszta lap minden alkalommal inspirálóan hat, a lehetőség újra és újra felébreszti az alkotó erőt, kreativitásunk pedig sohasem kér pihenőt: a második terv alapján elkezdődött a megvalósítás.

Munkafolyamat

A válaszfalak elbontásával, a padlóburkolat felszedésével és a régi fürdőszoba felszámolásával megnyílt a tér a lakásban. Ez az újonnan nyert, nagyobb térbeli egység fogadja a lakásba érkezőket (ugyanis ide nyílik a bejárati ajtó), ezért rendkívül fontos volt, hogy itt megteremtsük a tágasság érzetét, hiszen ez alapvetően meghatározza a hazaérkezés és az otthonlét hangulatát. Egyúttal utat nyitottunk a helyiség egyetlen ablakából érkező külső és természetes fény előtt, ami így szabadon áradhat az egységes belső légtérben, otthonosságot és derűt teremtve. A lakás kis alapterülete miatt ez szintén elengedhetetlen lépés volt. Ebben a helyiségben alakítottuk ki a munkasarkot (közepes méretű íróasztallal) és az étkezőt (négy fő számára kényelmes ülőhellyel), valamint itt épült fel a letisztult és praktikus konyha is (kényelmes munkapulttal és rejtett hűtőszekrénnyel). Ez tehát a lakás egyik multifunkciós közösségi tere lett, amely kiváló helyszíne lehet otthon végzett munkának, tanulásnak, főzésnek, családi és társasági összejöveteleknek. Innen léphetünk be a fürdőszobába (amely a régi konyha helyén született újjá és amelyben az illemhely is található), és innen nyílik a szoba ajtaja is. Mivel a szoba nagy alapterülete lehetővé tette, középen egy pajtaajtó segítségével két részre osztottuk a teret: így jött létre az egymástól könnyen elkülöníthető, de akár egybe is nyitható nappali és háló. A hálóban egy kényelmes franciaágy, éjjeliszekrények és egy duplaoszlopos komód is elfért, méghozzá úgy, hogy közöttük kényelmes maradt a közlekedés ill. könnyen megközelíthetővé vált az új ajtókkal és belső polcrendszerrel felfrissített beépített szekrény is, amely a lakás tárolókapacitásának egyik fontos bázisa. A nappalit kevés bútorral rendeztük be: mindössze egy kényelmes kanapé, két darab kisméretű dohányzóasztal és egy tárolóegységként is szolgáló tévészekrény kapott itt helyet. A bútorok kis száma azonban nem csökkentette, hanem épp ellenkezőleg, növelte a szoba használhatóságát és megőrizte a belső tér egyensúlyát.

Előtte

Utána

Végeredmény

Miután minden a helyére került, apró, ám annál fontosabb kiegészítőkkel szereltük fel a lakást. A minimalista design jegyében kis polcok kerültek a fehér falfelületekre, gömb alakú, látványos világítótesteket választottunk, és az egész lakás színvilágához illő fekete-fehér, nonfiguratív tapétával tettük izgalmasabbá az étkezőt. A bútorok és egyéb lakberendezési tárgyak (így például a térélményt befolyásoló tükrök, a barátságosabb hangulat érdekében elhelyezett növények vagy akár a visszafogott küllemű elektromos fűtőtestek) szintén a letisztult egyszerűség és az esztétikus praktikum igényeinek megfelelően lettek kiválasztva. A korábbi kamra ajtóval zárható területe lehetővé tette, hogy az elektromos vízmelegítőt és a mosógépet is elrejtsük, ezáltal a szükségszerűen beépítendő, ám kevésbé esztétikus elemek nem zavarják meg a lakás stílusát és a belső harmóniát. A faerezetű padló és a konyhapult nyers fahatású bútorlapja pedig melegebbé tette a (belső terek világosságának biztosítása miatt) fehérre festett helyiségeket. Végeredményben egy rendkívül jól használható, hangulatában friss, üde és korszerű otthont sikerült létrehoznunk, amely pillanatok alatt be is vonzotta lelkes bérlőit, vagyis az új lakás első lakóit.

Salt Your Home közösség

Csatlakozz a Salt Your Home közösséghez és értesülj elsőként a legújabb lakberendezési és design hírekről, tippekről, tanácsokról és alakítsuk otthonodat és életstílusodat együtt!